duminică, 17 februarie 2013

[Informatii inedite] Rusia, lovita de meteoriti: sute de oameni raniti

 O serie de explozii au acoperit, aseară, cerul din munții Urali, cauzate cel mai probabil de o ploaie de meteoriți. Martorii spun că impactul a fost atât de mare, încât casele s-au cutremurat, ferestrele au fost pur și simplu spulberate, iar telefoanele au încetat să mai funcționeze.


UPDATE: Ministerul rus pentru Situații de Urgență a precizat că 524 oameni au fost răniți, dintre care 82 de copii. Doi dintre răniți sunt internați la terapie intensivă, anunță Sky News.
Astrofizicianul rus Serghei Zamozdra atrage atenția că dezintegrarea unui meteorit la intrarea în straturile inferioare ale atmosferei terestre deasupra regiunii Celeabinsk ar putea provoca o gaură în stratul de ozon.
"După estimările mele, meteoritul a explodat la o altitudine de 50 de km, deoarece undele de şoc au venit la două minute după explozie, iar sunetul are nevoie de trei secunde pentru a depăşi un kilometru", a spus, potrivit Agrepres, omul de ştiinţă rus, citat de Gazeta.ru.
Potrivit rapoartelor neoficiale, meteoritul a fost interceptat de o bază militară aeriană din Urzhumka, lângă Chelyabinsk, care au trimis un proiectil să-l distrugă la altitudinea de 20 de kilometri. Lumina roșie care a urmat apoi a putut fi văzută în regiunile Sverdlovsk, Bashkiria și chiar în nordul Kazakhstanului.
Conform site-ului Russia Today, cel puțin o bucată din meteorit ar fi căzut pe Pământ, cauzând pagube în zona Chelyabinsk.

A fost afectat zidul unei fabrici și distrusă întreaga rețea online a orașului, precum și conexiunea mobilă. Centrul pentru Situații de Urgență din Rusia a raportat că circa 20.000 de angajați lucrează pentru estima pagubele și trei avioane survolează perimetrul.
La câteva minute de la incident, încă panicați, oamenii au postat mesaje alarmante pe rețele de socializare.
“Mi s-au înfundat urechile din cauza exploziei...Au explodat geamurile, mi-a murit telefonul”, a scris, pe Twitter, Evgeniya Gabun, o localnică din Chelyabinsk.
“Geamurile mele sunt făcute bucăți, tremur toată. Lumea din jur spune că s-a prăbușit un avion, încă nu știu ce să cred”, spune și utilizatoarea Katya Grechannikova.
“Casa mi s-a cutremurat atât de tare, încât am crezut că e vorba despre un cutremur sau de un OZN”, este și reacția Bukreeva Olga.


Sursa: www.evz.ro – 15.02.2013

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu