marți, 12 martie 2013

[Finante personale] Rate cu dobanda zero





martie 2013


Buletin informativ
editat de
Luca Dezmir

Informatii si propuneri din domeniile: dezvoltare personala, finante personale, investitii.

In cuprinsul Buletinului de azi poti citi:
  • un articol despre cardurile cu care poti face cumparaturi in 12 rate, cu dobanda zero
Rate cu dobanda ZERO


Daca ma urmaresti de ceva timp, stii care este parerea mea despre banci si despre creditele de consum. Am scris o carte despre cum sa-ti patesti mai usor creditele la banca, tocmai pentru ca a lua bani de la banca este un fapt atat de intalnit in finantele personale ale romanilor si pentru ca o buna parte dintre romani au probleme foarte mari cu ratele la banca. In general, raman la parerea mea ca creditele de consum sunt, pentru finantele personale, un adevarat cancer.

Cu toate acestea, nu sunt un extremist care respinge in totalitate ideea de credit. Creditul este foarte important, atunci cand e vorba de a dezvolta o afacere. De asemenea, este o optiune, e adevarat extrem de costisitoare, dar fuctionala atunci cand iti cumperi casa in care locuiesti.

Mai nou, am aflat de la un cititor al meu, o modalitate creativa de a folosi un anumit tip de credit, pentru bunurile de consum. Desi tehnica se poate folosi numai in anumite situatii si necesita o disciplina financiara foarte buna, am hotarat sa ti-o descriu, pentru ca s-ar putea sa-ti foloseasca.

12 rate cu dobanda zero

Acest tip de credit, cu 12 rate cu dobanda zero, a aparut prima data la produsul Bonus Card de la Garanti Bank, pentru ca ulterior sa apara si in oferta altor banci, cu anumite variatiuni. In esenta, iata despre ce e vorba (sunt doar doua caracteristici ale produsului, pe care le poti folosi, in cadrul tehnicii pe care ti-o voi descrie mai jos):
-este un card de credit
-la magazinele partenere, poti beneficia de achizitionarea unor produse in 12 rate lunare, cu dobanda zero

Cardul poate fi folosit si pentru alte cumparaturi pe crdit sau pentru a retrage numerar, dar NU RECOMAND aceste functiuni ale sale, deoarece taxele si dobanzile sunt foarte mari.

Metoda de folosire
Evident, banca trebuie sa castige de undeva, mai ales ca acest card ofera si puncte bonus, care ulterior pot fi folosite pentru cumparaturi. Dar nu in punctele bonus sta puterea cardului, ci in folosirea DOAR IN ANUMITE SITUATII.
Cum spuneam, banca trebuie sa castige, iar castigul vine din dobanda ascunsa. Astfel, aceasta dobanda este deja inclusa in rate, iar pretul final al produsului vandut "cu rate zero", doar in magazinele partenere, este de fapt mai mare decat al produselor similare, vandute in alte magazine.

Cumparatura devine rentabila NUMAI in cazul in care produsul cu rate zero este la reducere. Pentru a folosi metoda, trebuie sa faci urmatoarele:
-cauta produse cu reducere, la magazinele partenere, care ofera rate cu dobanda zero la achizitionarea cu cardul respectiv
-compara pretul redus cu pretul unor produse cu calitate similara, la alti comercianti
-daca pretul redus este similar sau putin mai mare (5-10%) decat pretul unui produs similar la alti comercianti, poti folosi cardul pentru cumparaturi.

Cel mai mare avantaj il ai daca pretul (platibil in 12 rate) este similar cu cel din alte magazine (la produse cu aceiasi calitate). In acest caz, vei avea, intr-adevar, un credit cu dobanda zero, platibil in 12 rate lunare. Dar chiar si in cazul in care pretul e cu 5-10% mai mare, dobanda devine 5-10% pe an, ceea ce, pentru un credit de consum, e inca bine.

ATENTIE! recomandari de folosire

Pentru ca sa beneficiezi intr-adevar de acest avantaj, trebuie sa:
-cumperi numai de la magazinele partenere, care ofera posibilitatea de a cumpara cu 12 rate lunare, folosind acel card
-produsul sa fie la reduceri
-pretul produsului sa fie egal sau cu cel mult 10% mai mare decat al produselor similare, avand aceiasi calitate, in alte magazine
-plateste ratele la timp (intarzierile aduce penalitati de pana la 36%!), adica fii extrem de disciplinat si cu stapanire de sine cand utilizezi acest produs bancar
-NU folosi cardul pentru alte tranzactii (alte tipuri de cumparaturi cu cardul, retragerea de numera etc.)

Exemple de carduri cu 12 rate cu dobanda zero
Cititorul care foloseste aceste tipuri de carduri mi-a spus ca o face de doi ani, a platit intotdeauna la timp ratele si a achizitionat produse, in acest interval, in valoare de mii de euro, prin rate  cu dobanda zero. Mi-a recomandat urmatoarele carduri:
-card AvANTAJ de la Credit Europe Bank
-Bonus Card de la Garanti Bank
-PowerCard de la BCR
-programul de cumparaturi cu rate zero de la Milennium bank (poate fi folosit doar de 2 ori pe an, la cumparaturi mai mari de 1000 de lei)

ATENTIE!
-personal nu recomand niciunul dintre aceste carduri. Informatia primita de la mine este doar... cu scop informativ...
-nu am niciun fel de relatii cu bancile de mai sus, nu primesc niciun fel de avantaje, in bani sau in alte tipuri de beneficii, pentru ca am amintit de produsele lor (cum spuneam, nu fac recomandari)
-citeste cu atentie informatiile referitoare la aceste produse bancare, care ofera rate cu dobanda zero, mai ales penalitatile, taxele de folosire, dobanzi etc., inainte de a alege si a le folosi
-tine seama de recomandarile listate mai sus in articol

Folosirea acestor metode se face pe propria raspundere.
Sper ca aceste informatii sa te ajute.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu