miercuri, 29 mai 2013

31 mai-ZIUA REZERVISTULUI MILITAR

Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere „Al. I. Cuza”, împreună cu Asociaţiile Naţionale ale Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere din MApN, MAI şi SRI, celebrează anul acesta, sub deviza „Patrie – Onoare – Demnitate”, 22  de ani de la reînfiinţare.
Demersul întreprins la 31 mai 1990, dată oficializată prin Statut drept ziua A.N.C.M.R.R., a reprezentat reconstituirea unei tradiţii ostăşeşti de peste 146 de ani de la înfiinţarea primelor organizaţii ale Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere, a 85 de ani de istorie în asociere a acestora, 20 de ani de la reluarea activităţii, precum şi a cadrului organizatoric legal de exprimare a unităţii şi solidarităţii rezerviştilor, după 42 de ani de interdicţie dictată de regimul totalitar.
La 21.09.1948 Consiliul de Miniştri (la propunerea ministrului apărării naţionale, Emil Bordnăraş) prin Decizia nr. 1342 a desfiinţat organizaţiile C.M.R.R. şi ale foştilor combatanţi.
În temeiul prevederilor Decretului-Lege nr. 452/27.02.1924 şi a Decretului-Lege nr. 772/19.04.1924, Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti prin Sentinţa nr. 20171 din 20.09.1990, hotărăşte admiterea cererii de înscriere ca persoană juridică a Ligii Naţionale a Ofiţerilor în Rezervă şi în Retragere (L.O.R.R.). La 31 mai 1991 a avut loc la Bucureşti, la cercul Militar Naţional, prima Conferinţă Naţională a Ligii Naţionale a Ofiţerilor în Rezervă şi în Retragere din România (L.O.R.R.) care a hotărât să se transforme în U.N.C.M.R.R. „Al. I. Cuza”, prin cooptarea maiştrilor militari şi a subofiţerilor în rezervă şi în retragere.
Începutul A.N.C.M.R.R. poate fi plasat în perioada marilor reforme, inclusiv militare, a înfăptuirii Unirii Principatelor Române de la 1859. Al. I. Cuza, prin Legea organizării puterii armate din 15 decembrie 1864, stabileşte rolul ofiţerilor care trec în disponibilitate; dar prima organizaţie consemnată oficial a fost Societatea Veteranilor Independenţei, înfiinţată la Bucureşti în anul 1885, având ca scop cimentarea şi întreţinerea bunelor relaţii între românii ce au luat parte la lupta pentru independenţa ţării. Societatea îşi propune să acorde ajutoare băneşti, medicamente, mijloace pentru a se hrăni membrilor nevoiaşi, ajutoare băneşti copiilor orfani şi văduvelor cadrelor militare.
Războiul pentru cucerirea independenţei de stat din 1877-1878 a constituit un serios examen pentru sistemul militar românesc. Graţie legislaţiei militare bine puse la punct, armata română a trecut pe picior de război în numai 19 zile (6 – 25 aprilie 1877). Mobilizarea armatei a scos în prim-plan contribuţia Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere.
În perioada 1885 – 1923 au funcţionat pe teritoriul României 47 de organizaţii teritoriale independente ale cadrelor militare în rezervă şi în retragere în Iaşi, Focşani, Craiova, Sibiu, Galaţi, Roman, la Putna „Societatea veteranilor lui Ţepeş Vodă – 1919”. În anul 1890, la Bucureşti se înfiinţează „Clubul Ofiţerilor de Rezervă”. Apoi, în baza prevederilor Constituţiei din anul 1923, s-a constituit în anul 1925 „Societatea Ofiţerilor în Rezervă şi în Retragere Proveniţi din Activitate” (S.O.R.P.A.) care desfăşura o activitate dinamică, membrii săi fiind consultaţi şi folosiţi în probleme de istorie şi doctrină militară, medicină militară, administraţie publică locală, construcţie a căilor de comunicaţii etc. Mareşalii Al. Averescu şi Constantin Prezan au consimţit să fie membri de onoare ai acestei Asociaţii. Statutul S.O.R.P.A. avea ca scop dezvoltarea simţământului de solidaritate şi de camaraderie, apărarea onoarei şi demnităţii ofiţerilor în rezervă şi în retragere, apărarea situaţiei în societate şi recomandarea celor mai capabile elemente să îndeplinească funcţii în stat şi să poată accede în Parlamentul Ţării.
Pentru subofiţerii în rezervă şi în retragere, prima organizaţie s-a constituit la 1 noiembrie 1925 sub denumirea de „Cercul Militar al Subofiţerilor”. După cucerirea Independenţei de Stat, în anul 1878, participarea României la Primul Război Mondial determinată de necesitatea realizării întregirii naţionale şi în cel de-al Doilea Război Mondial pentru reîntregirea României, precedată de rapturile teritoriale din anul 1940, a însemnat imense sacrificii pentru Ţară şi implicit pentru cadrele militare în rezervă şi în retragere, chemate să-şi dea obolul de sânge într-un război care numai parţial a servit interesele naţionale ale României.
A.N.C.M.R.R. are însemn heraldic specific şi funcţionează sub înaltul patronaj al preşedintelui României, în calitatea sa de comandant al Forţelor Armate, şi sub patronajul M.Ap.N., ministrul fiind Preşedinte de onoare. Ea reprezintă şi apără drepturile şi interesele cadrelor militare în rezervă şi în retragere, ale familiilor acestora în relaţiile cu M.Ap.N., cu autorităţile şi instituţiile publice centrale şi locale, precum şi cu organizaţiile similare din ţară şi străinătate, iar, în spiritul devizei asumate, realizează cerinţele cultivării patriotismului, înfăptuirea aspiraţiilor membrilor săi în domeniile militar şi de protecţie socială. A.N.C.M.R.R. contribuie la cultivarea trecutului naţional şi militar al poporului român, la comemorarea evenimentelor şi a personalităţilor istorice ale României şi ale armatei sale, se implică în acţiuni de conservare a locurilor de cinstire a eroilor patriei şi participă la educarea tineretului în spiritul dragostei faţă de patrie, de trecutul glorios al poporului român şi de tradiţiile armatei sale.
A.N.C.M.R.R. “Al.I. Cuza” deţine o bogată şi valoroasă cotă din istoria Armatei Române şi are un corp de intelectuali de elită şi de camarazi cu calităţi profesionale şi morale deosebite.
Filiala Galati „Gl E remia Grigorescu"” a A.N.C.M.R.R. este recunoscută şi apreciată în judeţul Galati  ca o structură organizatorică prestigioasă, formată din oameni care, pe parcursul mai multor decenii, au slujit cu credinţă interesele ţării şi ale poporului român. Să nu uităm contribuţia C.M.R.R. la dezvoltarea economică şi socială a României, la gestionarea evenimentelor din decembrie 1989, asigurând condiţii pentru păstrarea independenţei şi suveranităţii Statului Român.
Românii îşi iubesc Armata şi îşi venerează eroii şi martirii ţării şi apreciază această instituţie ca pe un factor de securitate şi de reprezentare internaţională.
Cu acest prilej putem reafirma că unele drepturi pentru care militează în prezent A.N.C.M.R.R. nu sunt lipsite de legitimitate, nu sunt privilegii sau pretenţii fără justificare şi recompense ce se cuvin acestor cadre militare, după zeci de ani de serviciu în condiţii dure, suportând rigorile vieţii militare şi privaţiuni de tot felul, sacrificându-şi sănătatea, uneori libertatea, familia şi chiar viaţa, făcându-şi cu onoare şi demnitate datoria faţă de ţară, având mereu tricolorul în suflet, cadre care şi astăzi aduc importante servicii societăţii, statului şi Armatei României.
Astăzi, mai mult ca oricând, trebuie să ne legitimăm existenţa în evoluţia noastră istorică, să ne venerăm înaintaşii, să acţionăm cu dăruire şi abnegaţie pentru îndeplinirea nobilelor misiuni asumate în spiritul devizei PATRIE, ONOARE, DEMNITATE. 
De ziua REZERVISTULUI MILITAR,uram membrilor filialei Galati si subfilialei Tecuci,sanatate ,impliniri in familie,succes in indeplinirea scopurilor pentru care ne-am asociat si gandul bun sa va insoteasca mereu. LA MULTI ANI! 
Biroul Permanent

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu