marți, 11 martie 2014

Cinci cauze pentru esecul in finantele personale

De cand am devenit persoana publica, odata cu lansarea blogului milionarulmioritic.com, in 2007, am avut ocazia sa intalnesc, personal sau, de cele mai multe ori, online, sute de persoane, care mi-au povestit despre problemele lor personale, legate de bani. Din discutiile avute am inceput sa-mi formez o parere, legata de motivul esecului in finantele personale.
Mi-am dat seama ca e vorba de mai multe motive si m-am oprit asupra a cinci dintre ele, care mi se par mai importante:


1. Suntem fiinte reactive

Oamenii sunt asa facuti incat reactioneaza la probleme. Atunci cand lucrurile merg bine, cred ca viata este frumoasa si o traiesc mai departe, din inertie. Doar daca banii (pentru ca despre ei vorbim) incep sa se imputineze, se decid sa actioneze, sa faca ceva legat de finantele lor personale.

Acest lucru inseamna ca, in general, ne preocupa banii proprii din cand in cand, atunci cand nu mai suportam lipsa lor. Ca atare nu exista:
a. o preocupare constanta fata de bani
b. un plan legat de bani
c. cel mai grav, perseverenta legata de bani

Nu ai cum sa-ti rezolvi acest sector important din viata ta, daca nu dedici zilnic timp pentru el. Abordarea "hei-rup-ista" a finantelor personale produce, in cel mai bun caz, perioade de stabilitate financiara urmate de lipsa mai mult sau mai putin acuta de bani.

2. Nu tinem evidenta banilor

"Un dusman cunoscut este pe jumatate invins."

Sunt sigur ca ai auzit aceasta zicala. Este deosebit de adevarata. Nu ai cum sa invingi un dusman daca nu il cunosti, iar in momentul in care il cunosti bine, ajungi sa il iubesti, cum spune un alt dicton.
La fel si cu banii: cunoasterea modului in care banii intra si ies din viata ta este esentiala. Nu ai cum sa controlezi ceva despre care nu ai habar.

Pentru aceasta e necesara stabilirea unei obisnuinte, adica notarea continua a banilor pe care ii castigi si a banilor cheltuiti, sub forma unui jurnal al banilor. Acolo vei avea, lunar, o evidenta clara a veniturilor si cheltuielilor si vei putea sa vezi daca in luna respectiva, esti la plus cu banii sau la minus.

Daca acest lucru iti intra in obisnuinta, luna de luna, vei face primul pas, poate cel mai important, spre controlul banilor personalli.

3. Ne bazam doar pe o sursa de venit

Societatea in care traim ne creste si ne educa pentru a deveni membri care au cateva comportamente necesare:
a. sa devenim productiv, mai ales ca angajati, pentru noi si pentru stat (care ne ia o buna parte din fructul muncii noastre, sub forma de taxe)
b. sa procreem
c. sa consumam

Majoritatea cetatenilor sunt angajati. Prin natura acestui mod in care isi produc banii necesar traiului zilnic, angajatii au (de cele mai multe ori) un singur job. Acest lucru insamna o singura sursa de venit.

In ultimii ani, odata cu volatilitatea situatiei economice nationale si mondiale, si locurile de munca au devenit mai volatile. Acest lucru inseamna ca oricand poti fi disponibilizat, iar singura ta sursa de venit devine inexistenta.

Pentru a supravietui acestei realitati, e tot mai necesar sa avem mai multe surse de venit. Daca esti casatorit, e bine ca si partenerul sa aiba o sursa de venit. Chiar si asa, e indicat sa ai mai multe surse de venit. Cu cat ai mai multe surse, cu atat stabilitatea ta financiara este mai mare si finantele tale personale sunt mai sanatoase.

4. Emotiile castiga prea des in fata ratiunii

A castiga banii este doar prima fata a monedei. A doua fata este cea legata de consum.

Ca si consumatori, suntem fiinte extrem de vulnerabile. Asaltati continuu de marketing, pe toate canalele, innebuniti de portretul omului normal, care consuma si se impune social prin modul in care cheltuie banii si isi afiseaza lucrurile din proprietate, suntem in pozitia de a arunca cu bani in stanga si in dreapta, fiind la mila emotiilor noastre, conduse din umbra de mesaje subliminale pe care le primim din toate directiile.

Nu exista un lucru mai exploziv, mai daunator pentru finantele personale decat mariajul intre lumea finantelor (un teritoriu al logicii si al matematicii) cu lumea sentimentelor (o zona a incertitudinii si a modificarilor continue).
Ca urmare, starea noastra financiara este un dezastru total, atunci cand comportamentul nostru financiar este condus de emotii.

Emotiile vin din structurile nervoase inferioare, iar logica din structurile corticale, superioare. Tocmai pentru ca sunt legate de instincte, emotiile sunt mai puternice. Pentru a impune logica in comportamentul nostru financiar, trebuie sa luptam cu emotiile, cu instinctele, ceea ce, pentru unii oameni, este deosebit de greu. Din aceasta cauza apar atat de multe esecuri in domeniul finantelor personale

5. Ne credem destepti

Romanul crede ca se pricepe la toate. Cand e vorba de bani, lucrurile stau la fel, nu numai la romani, dar si in restul lumii.

Plecam de la ideea ca "sunt banii mei, deci fac ce vreau cu ei, nu trebuie sa-mi spuna nimeni cum sa-i cheltui".
Evident, se poate si asa, dar lipsa de educatie financiara nu poate duce decat la faliment.

Sunt zeci de ani de cand ma preocupa subiectul finantelor personale, dar nu am incetat sa citesc si sa ma informez. Zilnic sunt conectat la fluxuri de stiri, citesc articole, carti, particip la seminarii online si la seminarii live. Voi continua sa fac asta toata viata, iar acest comportament ma va pune in situatia de a fi permanent la curent cu ultimele tendinte si de a putea lua hotarari care sa-mi asigure stabilitatea financiara.

Daca vrei sa-ti controlezi banii, trebuie sa te educi continuu. Altfel nu se poate.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu