Laptele a început să fie procesat în urmă cu 8000 de ani
și este cunoscut de
mulți oameni ca fiind o băutură miraculoasă, cu efecte foarte
benefice asupra organismului uman. Din păcate, în acest articol, vei vedea
“latura întunecată” a laptelui.
Logică
Omul este singurul mamifer care consumă
laptele altei specii (cu excepția unor cazuri izolate). De asemenea,
este singurul mamifer care consumă lapte după perioada de
înțărcare. Cred că ești de acord cu faptul că laptele vacii
este destinat doar vițelului, nu taurului și nici omului. Acesta este motivul
pentru care laptele vacii (sau al altor animale) este total diferit de laptele
de om. Este foarte greu de digerat și are efecte nocive, deoarece are o
concentrație mult mai mare de nutrienți și hormoni decât cel de om.
Totuși, cum toate mamiferele știu când trebuie să nu se mai hrănească,
cu lapte, iar inteligentul om, nu?
Bani
Laptele nu era de ajuns, așadar, s-au creat lactatele: iaurt,
brânză, cașcaval, smântână, unt. În urma
consumului, toată lumea este mulțumită: consumatorii, producătorii,
intermediarii, mass-media și desigur, statul. Nimănui nu i-ar
plăcea ca de mâine să nu se mai consume produse lactate. Consumatorii sunt
înnebuniți după gustul acestora, iar
ceilalți după gustul banilor. Acesta este
motivul pentru care consumatorii nu știu adevărul despre lapte și derivatele acestuia. Și mai mult ca sigur, nu vom vedea în
viitorul apropiat la TV campanii de genul “Spune NU laptelui!”.
Știință
În anii anul 1974, premierul Chinei a
fost diagnosticat cu, cancer la vezica urinară, acesta fiind motivul pentru
care a ordonat efectuarea unui studiu imens al celor mai comune 12 tipuri de
cancer la aproximativ 880 milioane de oameni, din peste 24.000 de districte
din China. Așa a luat naștere “Studiul China” cel mai complet
studiu asupra nutriției realizat vreodată, având implicații extraordinare asupra dietei,
pierderii în greutate și sănătății pe termen lung. În urma acestui
studiu, s-a concluzionat faptul că, cazeina, care constituie până la 87% din
proteina laptelui de vacă, accentuează dezvoltarea cancerului (în
special mamar, ovarian, testicular, de colon, de prostată) și creșterea colesterolului. Cazeina este o proteină de care
vițelul are nevoie pentru a avea copite
și coarne. Oamenii nu au copite sau
coarne, deci, de ce ar avea nevoie de atâta cazeină? Laptele de om este mai
bogat în albumine (similare cu proteinele din zer), decât în
cazeină.
Vițelul, pe lângă laptele vacii, mănâncă
și iarbă. Organele sale digestive sunt
capabile să digere separat laptele de iarbă. Sistemul nostru digestiv este
construit altfel. Când laptele de vacă pătrunde în stomac, sucurile acide
digestive îl coagulează și îl transformă într-o materie
asemănătoare cu brânza, aceasta conținând și alte bucăți de mâncare aflate în stomac. De aceea,
laptele și lactatele animale sunt greu de digerat
de către om.
În China, este un consum extrem de mic
de lapte și de produse care conțin lapte, de ex. prăjituri,
înghețată, etc., deoarece chinezii nu concep
consumul de lapte de origine animală. În cazul în care o mamă nu are lapte
pentru a-și alăpta bebelușul, nu se apelează la lapte praf, ci
se caută o doică, care poate alăpta acel copil.
Dezavantajele laptelui și lactatelor
· Laptele este cel mai iritant aliment pentru tractul gastrointestinal. Pe lângă incapacitatea de a digera cazeina, după vârsta de 4-5 ani, organismul nostru nu poate digera nici lactoza (zahărul, principalul carbohidrat din lapte). Incapacitatea de a descompune laptele are ca rezultat intensificarea producerii de mucus în organism și, implicit, dezvoltarea unor probleme inflamatorii, alergii și infecții.
· Produc dezechilibre hormonale, deoarece conțin hormoni de creștere (vacile sunt injectate pentru a le crește producția de lapte)
· Laptele din paharul tău este un amestec din laptele dat de mii de vaci
· Calciul din lapte se asimilează de organismul uman în proporție de maxim 20%
· Proteinele și fosforul aflate în cantitate mare în laptele de vacă, fac ca organismul să piardă mai mult calciu decat câștigă
· Prin preparare termică, se distrug unele proteine și vitaminele importante
· Laptele are mai puține proteine decât multe dintre legume
· Conțin aflatoxină
· Cauzează apariția bolilor cardiovasculare
· Cauzează diabetul (Finlanda, țara cu cel mai mare consum de lapte din lume, are cel mai mare număr de diabetici)
· Cauzează osteoporoza
Alternative
· Urdă (este o brânză făcută din zer)
· Lapte și brânză de iapă sau de măgăriță (cele mai asemănătoare cu laptele de om)
· Lapte și brânză de capră (are mai puțină cazeină decât cel de vacă, dar de 2x mai mult decât cel de om)
· Lapte de susan, migdale, alune, arahide, nuci, cocos, orez, ovăz, orz, etc. (vom publica rețete în curând)
· Alimente bogate în calciu și vitamina D: varză, conopidă, broccoli, spanac, sardine, somon, migdale, semințe
Consumul de lactate:
· Populația mondială: 75% din oameni au intoleranță la lactoză
· Finlanda: 361 kg/an/cap de locuitor
· Suedia: 355 kg/an/cap de locuitor
· România: 266 kg/an/cap de locuitor (locul 10 în lume)
· SUA: 253 kg/an/cap de locuitor
· Japonia: 76 kg/an/cap de locuitor
· China: 29 kg/an/cap de locuitor
Te înțeleg dacă nu vrei să crezi aceste
lucruri. Este, într-adevăr greu de acceptat faptul că o viață întreagă ai fost indus în eroare. Dar,
în ziua de azi posibilitățile de informare sunt nelimitate. Pentru
a te convinge, poți întreba medici, poți căuta pe internet sau
poți cumpăra cartea “Studiul China”
.
Dacă te-am convins, nu înseamnă că
trebuie să elimini brusc laptele și lactatele din
alimentația ta, dacă ai consumat aceste alimente
toată viața. Cazeina provoacă
dependență, pentru ca vițelul să vrea să bea
iarăși lapte. Așadar, dacă vițelul poate să renunțe, cu siguranță poți și tu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu