LEGE nr. 211 din 13 noiembrie 2012
privind
aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 8/2011 pentru modificarea şi
completarea legislaţiei cu privire la eliberarea, gestionarea şi
monitorizarea documentelor de călătorie acordate pensionarilor,
veteranilor de război şi văduvelor de războiEMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 778 din 19 noiembrie 2012
Parlamentul României adoptă prezenta lege.
ART. I Se aprobă Ordonanţa Guvernului nr. 8 din 26 ianuarie 2011 pentru modificarea şi completarea legislaţiei cu privire la eliberarea, gestionarea şi monitorizarea documentelor de călătorie acordate pensionarilor, veteranilor de război şi văduvelor de război, adoptată în temeiul art. 1 pct. I.9 din Legea nr. 274/2010 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 78 din 31 ianuarie 2011, cu modificările ulterioare, cu următoarele modificări:
1. La articolul II punctul 1, litera a) a articolului 16 va avea următorul cuprins:
"a) câte 12 călătorii gratuite, dus-întors, sau 24 de călătorii simple, în cursul unui an calendaristic, la clasa I pe calea ferată, la tren de orice rang, pentru marii mutilaţi, pentru invalizii de război, precum şi pentru veteranii de război decoraţi cu ordine şi medalii de război.
Veteranii de război decoraţi cu Medalia «Crucea comemorativă a celui de-al doilea război mondial, 1941-1945», cei nedecoraţi, precum şi văduvele de război au dreptul, în cursul unui an calendaristic, la 6 călătorii interne gratuite, dus-întors, sau la 12 călătorii simple pe calea ferată, la tren de orice rang. Generalii, ofiţerii şi ceilalţi veterani de război decoraţi cu Medalia «Crucea comemorativă a celui de-al doilea război mondial, 1941-1945» călătoresc la clasa I, iar cei nedecoraţi şi văduvele de război, la clasa a II-a.
Veteranii de război şi văduvele de război care locuiesc în mediul rural au dreptul, în cursul unui an calendaristic, la 12 călătorii interne, dus-întors, gratuite, pe mijloacele de transport auto, dacă nu există posibilitatea să călătorească pe calea ferată, sau la 12 călătorii interne gratuite, dus-întors, pe căile fluviale, la alegere.
În cadrul numărului de călătorii stabilit pentru titulari, aceştia le pot folosi şi pentru însoţitori. Legitimaţiile de transport tip card pot fi utilizate şi de către soţul/soţia sau alte persoane mandatate de titulari să le reprezinte interesele, pe bază de procură autentificată, nefiind necesară prezenţa titularului la efectuarea călătoriei.
Însoţitorii marilor mutilaţi şi ai invalizilor de gradul I beneficiază de aceleaşi drepturi de transport gratuit şi la aceeaşi clasă ca şi titularii drepturilor ai căror însoţitori sunt;".
2. La articolul II punctul 2, articolul 16^1 va avea următorul cuprins:
"Art. 16^1. - Pentru a putea beneficia de facilităţile prevăzute la art. 16 lit. a) persoanelor respective li se vor elibera legitimaţii de transport tip card, personalizate cu numele şi codul numeric personal ale fiecărui beneficiar. Modul de utilizare, modelul, precum şi datele ce vorfi înscrise în legitimaţiile de călătorie tip card vor fi stabilite prin norme metodologice aprobate prin hotărâre a Guvernului.
Cardul utilizat este cel emis persoanelor respective de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, care va stoca în memorie numărul de călătorii la care are dreptul beneficiarul, numărul de călătorii efectuate şi contravaloarea acestora."
3. Articolul III se abrogă.
4. La articolul IV punctul 1, articolul 34^3 va avea următorul cuprins:
"Art. 34^3. - (1) Persoanele care, conform legii, beneficiază de legitimaţii de călătorie tip card au obligaţia de a prezenta legitimaţia de călătorie tip card la urcarea în autobuz sau autocar şi de a valida călătoria prin intermediul cititorului de carduri. Aceeaşi obligaţie o au şi persoanele care deţin abonamente sau alte legitimaţii de călătorie tip card.
(2) Modul de dotare, utilizare, precum şi funcţiunile pe care trebuie să le îndeplinească cititoarele de carduri vor fi reglementate prin norme metodologice, aprobate prin hotărâre a Guvernului iniţiată de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii.
(3) Conducătorii auto au dreptul şi obligaţia de a verifica, la urcarea în autovehicul, dacă utilizatorul legitimaţiei de transport tip card este şi beneficiarul acesteia. În cazul utilizării legitimaţiilor de călătorie tip card de către alte persoane decât cele îndreptăţite, conducătorul auto va refuza transportul acestor persoane pe baza legitimaţiilor respective.
(4) Legitimaţiile de călătorie tip card, utilizate de către alte persoane decât cele îndreptăţite, vor fi reţinute de către organele de control, în vederea anulării lor, în condiţiile prevăzute în normele metodologice aprobate prin hotărâre a Guvernului iniţiată de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii."
5. Articolul V va avea următorul cuprins:
"Art. V. - Normele metodologice pentru aplicarea Legii nr. 147/2000 privind reducerile acordate pensionarilor pentru transportul intern, cu modificările şi completările ulterioare, şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 71/2004 privind acordarea unor facilităţi familiilor de pensionari, aprobată prin Legea nr. 565/2004, cu modificările ulterioare, se vor modifica în mod corespunzător până la data de 31 decembrie 2014."
6. Articolul VII va avea următorul cuprins:
"Art. VII. - Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii şi Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale vor întreprinde măsurile necesare pentru ca, până la data de 31 decembrie 2014, veteranii de război şi văduvele de război, pensionarii din sistemul public de pensii, precum şi pensionarii din celelalte sisteme proprii de asigurări sociale să intre în posesia legitimaţiei de transport tip card, personalizată cu numele şi codul numeric personal ale fiecărui beneficiar."
ART. II Beneficiarii facilităţilor de călătorie vor achiziţiona bilete cu plata integrală a acestora, urmând ca decontarea să se realizeze prin instituţiile publice responsabile, în cuantumul prevăzut în legislaţia specifică fiecărei categorii sociale, în baza normelor ce se vor aproba prin hotărâre a Guvernului, în termen de maximum 45 de zile de la data publicării prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.
p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR, VIOREL HREBENCIUC
PREŞEDINTELE SENATULUI, GEORGE-CRIN LAURENŢIU ANTONESCU Bucureşti, 13 noiembrie 2012 - Nr. 211.legestart.ro/Legea-211-
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu