luni, 28 ianuarie 2013

Pensii militare -noutati


NOTA; DIN DECLARATIA DATA IN 21 IAN DE DOBRITOIU, REIESE CA, URMARE A FINALIZARII, IN ACEST AN, A CONTROLULUI AUDITULUI SI CURTII DE CONTURI:
 
-FOARTE MULTE PENSII AU CRESCUT PE CRITEII NELEGALE, PRIN FAVORITISME, IMPUNERI SAU LIPSA UNOR DATE;
-PE CALE DE CONSECINTA, EXISTA TEMEIUL LEGAL DE REVIZUIRE A ACESTORA SI, DACA SUNT ARGUMENTE, DE DIMINUARE A LOR.
DESI NU MA BUCUR DE MOARTEA CAPREI VECINULUI, MI SE PARE O JUDECATA CORECTA,LOGICA SI LEGALA

 
Rep.: Guvernul si-a asumat deja indexarea punctului de pensie. În ce masura este posibila în acest an majorarea pensiilor militare? Spuneati în cadrul audierilor de la Comisii ca a fost "cea mai mare eroare".
M.C.: Cea mai mare eroare a fost faptul ca pensiile din sistemele militarizate au fost introduse în sistemul de pensii publice. În nicio alta tara nu se întâmpla acest lucru. Nicaieri acest personal nu cotizeaza la sistemele de pensii, pentru ca exista o alt fel de remunerare si o alt fel de legislatie pentru pensionare, pentru ca si munca lor este total diferita de a unei persoane civile. S-a pornit cu intentia de a obtine economii din plata pensiilor militarilor si s-au trezit în final ca, de fapt, s-au majorat majoritatea într-un cuantum foarte mare, ceea ce a condus la cresterea deficitului bugetului de pensii foarte mult. La vremea respectiva, cred ca erau vreo 300 de milioane de euro, iar acest deficit se accentueaza. Mai mult decât atât, au creat si o mare nedreptate persoanelor care au fost disponibilizate fortat. Pentru ca, atunci când am intrat în NATO si am facut o armata profesionista, marea majoritate a angajatilor au fost disponibilizati automat. Sigur ca au primit la vremea respectiva niste salarii compensatorii, dar ele au fost persoane tinere, în jur de 40 - 45 de ani, si nu au obtinut un stagiu complet în armata, astfel încât acum, la recalcularea pensiilor, sa obtina o pensie macar la nivelul celei pe care au avut-o. Lor le-a scazut pensia. Deci de doua ori s-a facut o nedreptate: o data ca i-am disponibilizat automat si a doua oara ca un drept câstigat i-a fost diminuat. La aceasta categorie ma refer si pentru ei cautam în continuare o solutie, iar domnul prim-ministru a afirmat ca vom gasi o solutie de rezolvare.
Rep.: În acest an?
M.C.: În acest an trebuie sa gasim.
Acest Guvern a facut un buget nu de criza, ci de dezvoltare


joi, ianuarie 24, 2013 HG nr.1/2013, Legea 263/2010 22 comentarii
pentru modificarea şi completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice
ACT EMIS DE: Guvernul Romaniei
ACT PUBLICAT ÎN MONITORUL OFICIAL NR. 53 din 23 ianuarie
2013
 
            -Având în vedere reglementările potrivit cărora valoarea punctului de pensie se majorează anual cu 100% din rata inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat pe anul precedent,
-având în vedere că Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, cuprinde reglementări potrivit cărora pentru persoanele înscrise la pensie începând cu data de 1 ianuarie 2011, data intrării în vigoare a actului normativ, la punctajul mediu anual al acestei categorii de pensionari se aplică un indice de corecţie calculat ca raport între 43,3% din câştigul salarial mediu brut realizat pe anul precedent şi valoarea unui punct de pensie în vigoare la acea dată,
-ţinând cont de faptul că indicatorii în raport cu care se majorează anual valoarea punctului de pensie şi se calculează indicele de corecţie, realizaţi pe anul precedent, nu sunt cunoscuţi la începutul anului calendaristic, în vederea corelării prevederilor Legii nr. 263/2010, cu modificările şi completările ulterioare, cu data la care instituţiile competente fac publice valorile unor indicatori utilizaţi la stabilirea valorii punctului de pensie şi a indicelui de corecţie şi pentru acordarea drepturilor prevăzute de lege,
-luând în considerare că unul dintre obiectivele importante ale construcţiei bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2013 îl constituie aplicarea prevederilor Legii nr. 263/2010, cu modificările şi completările ulterioare,
-ţinând seama că elementele sus-menţionate constituie premisele unei situaţii extraordinare care impune adoptarea de măsuri de urgenţă în vederea stabilirii cadrului normativ adecvat şi că neadoptarea acestor măsuri ar avea drept consecinţe negative afectarea unui interes public, respectiv cel al pensionarilor sistemului public de pensii, categorii sociale vulnerabile,
-în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicată, Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă.
Articolul I
Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 852 din 20 decembrie 2010, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. La articolul 102, alineatele (2)-(4) se modifică şi vor avea următorul cuprins :(2) Valoarea punctului de pensie se majorează anual cu 100% din rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.(3) În situaţia în care unul dintre indicatorii prevăzuţi la alin. (2) are valoare negativă, la stabilirea valorii punctului de pensie se utilizează indicatorul cu valoare pozitivă.(4) În situaţia în care indicatorii prevăzuţi la alin. (2) au valori negative, se păstrează ultima valoare a punctului de pensie.
2. La articolul 102, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (21), cu următorul cuprins:(21) Începând cu anul 2013, indicatorii prevăzuţi la alin. (2), utilizaţi la stabilirea valorii punctului de pensie pentru anul următor, sunt cei definitivi, cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică.
3. Articolul 170 se modifică şi va avea următorul cuprins:Articolul 170(1) Pentru persoanele înscrise la pensie începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, la punctajul mediu anual determinat în condiţiile art. 95 se aplică un indice de corecţie calculat ca raport între 43,3% din câştigul salarial mediu brut realizat şi valoarea unui punct de pensie în vigoare la data înscrierii lapensie, actualizată cu rata medie anuală a inflaţiei pe anul 2011.(2) Începând cu anul 2013, câştigul salarial mediu brut realizat, prevăzut la alin. (1), este cel definitiv, cunoscut în anul precedent celui în care se deschide dreptul la pensie pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Naţional de Statistică.(3) Indicele de corecţie se aplică o singură dată, la înscrierea iniţială la pensie.(4) Punctajul mediu anual rezultat în urma aplicării indicelui de corecţie reprezintă punctajul mediu anual realizat de asigurat, care se utilizează la determinarea cuantumului pensiei.
Articolul II
În anul 2013 valoarea punctului de pensie este de 762,1 lei.
Articolul III
(1) În anul 2013, indicele de corecţie care se aplică punctajului mediu anual determinat conform prevederilor art. 95 din Legea nr. 263/2010, cu modificările şi completările ulterioare, este 1,06.(2) Indicele de corecţie prevăzut la alin. (1) se aplică şi punctajelor medii anuale calculate pentru persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis începând cu luna ianuarie 2011.(3) În situaţia persoanelor prevăzute la alin. (2), indicele de corecţie se aplică asupra punctajului mediu anual cuvenit sau aflat în plată în luna intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.
PRIM-MINISTRUVICTOR-VIOREL PONTA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu