miercuri, 16 ianuarie 2013

Societatea civila din Republica Moldova vrea unirea cu Pomania

În primul rând ar trebui să definim Societatea Civilă pentru a putea trage o concluzie.

Auzim de foarte multe ori de importanţa Societăţii Civile şi de necesitatea implicării ei în procesele societăţii.

Deseori folosim expresia “Societatea Civilă doreşte …”, sau “din partea Societăţii Civile” , sau “punctul de vedere al Societăţii Civile”.

Trăim poate cu impresia că Societatea Civilă este formată din toţi membrii unei societăţi, alţii decât cei care fac parte din cea Politică. De fapt un membru al Societăţii Civile poate acţiuna la un moment dat şi politic iar inversa este la fel de valabilă. Este vorba de contextul în care se  acţionează.

Dar cine formează totuşi Societatea Civilă?
Societatea Civilă este formată din acei membri ai societăţii care au expunere publică şi care prin ideile promovate în societate duc la influenţarea acesteia.Societatea civilă este formată din acei membri care se implică activ în activităţile ei şi care întreprind lucruri care influenţează marea masă a ei.
Cea mai mare parte a cetăţenilor unei ţări nu sunt şi membri ai Societăţii Civile deoarece ei nu se manifestă. Cea mai mare parte a cetăţenilor sunt prinşi de problemele curente şi se lasă duşi de importanţa rezolvării unor cauze mărunte, individuale şi subiective. Ei sunt mai preocupaţi de munca pământului sau de plătitul ratelor decât de încercarea de influenţare a modului de evoluţie al societăţii din care fac parte.
Marea majoritate refuză o implicare din cauza unei paranoia a existenţei unor repercursiuni . Deciziile ajung să fie luate de o minoritate activă, conştientă de impactul acţiunilor lor asupra ansamblului societăţii. În lipsa acestei minorităţi bine pregătite şi responsabile ansamblul este cel care are de suferit.
Practic, privind din acest punct de vedere, numărul celor care influenţează societatea este extrem de mic. El este format în general din elite cu educaţie superioară, de multe ori cadre universitare care prin cursurile lor pot influenţa întregi generaţii, sunt ziariştii care prin expunerea media pot transmite idei cu puternic efect de manipulare-propagandă,  sunt acei membri ai societăţii care se implică în manifestările sociale şi în apărarea drepturilor acesteia.
Probabil că în Republica Moldova nu există cu siguranţă mai mult de câteva sute de astfel de persoane. Dovada cea mai clară este că dacă analizaţi informaţiile dintr-o zi de la un post de ştiri veţi vedea că  subiecţii principali nu sunt mai mulţi de câteva zeci.
Concluzia este că Societatea Civilă nu este reprezentată de către ansamblul membrilor unei societăţi ci din aceia care au expunere publică şi care prin acţiunile lor provoacă schimbări asupra unui grup mai mare de oameni, grup semnificativ la nivelul societăţii respective.
Societatea Civilă din Republica Moldova își dorește Unirea acesteia cu România!
Mergând pe cele enunţate anterior practic putem vorbi de faptul că“Societatea Civilă” din Republica Moldova este o adeptă, o susţinătoare fermă a Unirii cu România.
Asta deoarece “Societatea Civilă” este formată din acei membri ai comunităţii care sunt activi şi care prin acţiunile lor  influenţează dezvoltarea acesteia.
La nivelul Republicii Moldova “Societatea civilă” este formată din cadrele universitare care sunt covârşitor unioniste, din acei jurnalişti responsabili care prin ideilor lor fac propagandă unui curent sau altul şi din acei membri care sunt activi în societate şi urmăresc îmbunătăţirea ei(Acțiunea 2012 a primit la sfârșitul anului trecut premiul pentru cel mai activă  organizație din societatea civilă).
Luând în considerare experienţa din ultimul an precum şi faptul că peste 15% din moldoveni sunt unionişti, pot spune cu o maximă responsabilitate cămarea parte a “Societăţii Civile” face parte din acest procent de 15%. De fapt procentul “Societăţii Civile” este cu mult mai mic, el fiind format din câteva sute de persoane, lucru care face ca limita de 15% prezentată în sondaje să fie de fapt una covârşitor de mare.
Dacă “Societatea Civilă” din Republica Moldova se maturizează şi mai mult şi devine conştientă de valoarea ei şi de puterea cu care poate influenţa deciziile majore şi mersul societăţii, atunci va avea loc o schimbare majoră în direcţia unionistă.
Imaginaţi-vă că aceste câteva sute de persoane devin responsabile pe misiunea lor şi vor cu adevărat măsuri pentru consolidarea şi avansul societăţii. Practic am avea o întreagă “Societate Civilă” lucrând şi anulând maşinaţiunile politice care nu au decât scopul de a STOPA procesul de modernizare.
În lipsa unei educaţii corespunzătoare politicienii moldoveni nu lucrează în beneficiul societăţii ci al lor personal, lucru care face ca în Republica Moldova politicul să aibe tendinţe conservatoare, de păstrare a situaţiei existente, situaţie care le este favorabilă. Un rol al “Societăţii Civile” mai mare înseamnă mai puţină putere pentru ei lucru pe care îl vor evita permanent. Să nu uităm că în  1859 situația a fost cu mult asemănătoare.
Cei care vin din direcția unionistă sunt mult mai coerenți și mai activi decât ceilalți care în marea lor parte sunt nepăsători sau dezorganizați.
În general în cadrul unei comunități aproximativ 70% din aceasta este total inertă la schimbări. Același lucru se întâmplă și în alegeri unde există 15% votanți activi Pro o idee, există 15% votanți activi Anti o idee și aproximativ 70% care pot fi convinși în funcție de evenimente sau informații și care pot să oscileze într-o parte sau alta. Practic ajungem la concluzia că acea minoritate care este mai energică are șansele maxime să influențeze ansamblul social.
Autor: Marius Dorin Lulea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu