luni, 14 ianuarie 2013

[Sanatate clasica] Cand va fi lovita Romania de gripa din America?

La începutul lunii februarie epidemia ajunge şi la noi, însă nu va fi la fel de gravă ca în SUA

Doar doi români au fost confirmaţi în acest sezon cu virusuri gripale, unul chiar ieri, în Capitală. Asta nu înseamnă că epidemia de gripă care e de 10 ori mai virulentă în SUA, faţă de anul trecut, nu va ajunge şi la noi. Cel mai probabil, asta se va întâmpla la începutul lunii februarie, însă virusurile vor fi mai puţin agresive, estimează experţii români în sănătate publică.
„În momentul de faţă, în Europa de Vest este o circulaţie de nivel mediu şi au fost izolate ambele tipuri de virusuri gripal AH3N2 şi AH1N1 existente şi în formula vaccinului din acest an. În România, ne aşteptăm la o evoluţie a sezonului epidemic undeva la începutul lunii februarie.
În orice caz, numărul infecţiilor respiratorii uşoare şi al celor grave din această perioadă este mai mic cu câteva procente decât în perioada similară a anului trecut. Ieri a fost izolat primul caz de virus gripal în Bucureşti, este vorba de virusul AH1N1”, a explicat dr. Alexandru Rafila, secretar de stat în Ministerul Sănătaţii.
Virusul a fost depistat la un bărbat în vârstă de 50 de ani. Un alt caz din acest sezon a fost înregistrat anul trecut, în noiembrie, la un copil de 15 ani din Argeş, infectat cu virusul A/ H3N2, acelaşi care e responsabil de cele mai multe îmbolnăviri din SUA.
„Dat fiind faptul că tulpinile de virus gripal care circulă în sezonul acesta nu au suferit modificări semnificative de tip antigenic consider că evoluţia fenomenelor în acest sezon va fi obişnuită mai ales că deja s-a făcut primul pas în prevenire prin vaccinare.
Până la sfârşitul lunii decembrie s-au făcut suficiente doze pentru ca populaţia să fie protejată”, a completat profesor doctor Doina Azoicăi, epidemiolog. Până în acest moment, au fost făcute 600.000 de vaccinări prin medicii de familie şi în spitale, alte 400.000 fiind programate pentru perioada următoare. Vaccinul din acest an corespunde tulpinii dominante, ceea ce ar urma să confere o protecţie de 60-65 la sută.
Care sunt diferenţele între gripe şi răceli
Epidemia de gripă a început în SUA mai devreme, având şi o intensitate mai mare decât în anii precedenţi. 18 copii au murit şi peste 2.200 de persoane sunt spitalizate. Situaţia este gravă în 41 de state. Cum în gripe e importat să se ajungă la medic, iată care sunt diferenţele între gripe şi viroze.
Semnele gripei: 
  • Debutează brusc, cu febră mare (38,5-40 de grade C); 
  • Dureri de cap;
  • Frisoane; 
  • Tuse seacă. Numărul de consultări la camerele de gardă, solicitările la salvare, cererea de medicamente sunt foarte ridicate.
Semnele virozelor: 
  • Debutul este gradual;
  • Febra se situează sub 39 de grade C (în jur de 37 cu 5- 38 de grade C); 
  • Tusea are o durată mai scurtă (câteva zile-o săptământă). În cazul virozelor, cele mai frecvente sunt formele uşoare sau medii în timp ce în gripe predomină cele medii şi severe.

Sursa: www.evz.ro – 13.01.2013
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu